Merhaba!!

Alanıma girmişken yazılarıma yorum yazın, yada en azından anketlerde oy kullanın lütfen :)

26 Kasım 2008 Çarşamba

Dünya'nın "en"leri...

En zehirli kurbağa
Dünyanın en zehirli hayvanlarından biri Kolombiya ve Güney Amerika’da yaşayan kokoi
ok zehirli kurbağasıdır.Bunun zehirinden yalnızca 0,0001 gramının bir insanı öldürebileceği saptanmıştır.

En kısa boylu insan
Dünyanın en kısa boylu insanı, 1876 yılında Hollanda'da doğan bayan Pauline Musters'dir. Doğduğunda boyu 30 santimetreydi. 9 yaşına geldiğinde boyu 55 santimetre, ağırlığı 1.5 kiloydu. 1895'te öldüğünde boyu 59 santimetreydi. Bir cetvel alıp ölçün çok şaşıracaksınız :)

En çok çocuk sahibi baba :)
Fas'ın eski imparotorlarından olan Muley İsmail'in, 548'i erkek 340'ı kız olmak üzere toplam 888 coçuğu vardı :D

En büyük hayvan
Yaşayan hayvanlar arasında en büyük hayvan ''mavi balina'' dır.
Boyu 30 metrenin üzerine çıkan bu canlının ağırlığı da 150 tona ulaşabilir.
(yaklaşık 8 katlı bir apartman boyunda oluyolar).Sırt yüzgeçleri bulunur.Çeneleri öne doğru sivri yapılıdır.Ağızları kapalı çok hızlı yüzebilirler.

En garip yanardağ
Bol silikalı bazaltlar püskürten diğer volkanların tersine Ol Doinyo Lengai, dünyanın tek carbonatite–kalsit ve dolomi gibi karbonatlarca zengin bir volkanik taş- püskürten aktif volkanı. Genelde carbonatite’lar başka oluşumların içine girer ve nadiren püskürtülerek yeryüzüne çıkarlar.
Ol Doinyo Lengai yalnızca yüzeye carbonatite püskürttüğü için değil, bu carbonatite türünün çok özel olması dolayısıyla da sıradışı bir volkan. Bu türe natrocarbonatite deniyor ve sodyum yönünden oldukça zengin.
Her ne kadar geçmiş jeolojik zamanda başka carbonatite volkanlarının varlığı biliniyorsa da, onların da natrocarbonatite lav püskürttüğünü söylemek zor. Natrocarbonatite neme maruz kalır kalmaz yapısında ve bileşimde değişimler geçirerek suda çözünür hale gelir; böylece yağmurlarla yıkanıp gider.

Hiç yorum yok: